Новорічні щедрівки

Автор: Андрюха Слободян
Опубліковано: 13 листопада 2013

Новорічні щедрування Привіт, український щедрувальнику.

Щиро раді сповістити Тобі про те, що в добавок до різдвяних колядок ми відкрили й розділ новорічних щедрівок , адже українські новорічні свята не закінчуються народними колядками. Одразу на Новий рік, після Різдва, із щедрими побажаннями врожаю, здоров'я і достатку на майбутній рік співаються щедрівки. Їх співали окремо господареві та господині, хлопцеві та дівчині, а також усій родині тощо.

Щедрівки, так само як і колядки беруть свій початок дуже давно. Це величальні українські обрядові пісні, які виконуються під Новий Рік і під час Йордану в Щедрий Вечір . Вони так само, як і колядки, оспівують величання господаря і його родини.

Щедрівки також висловлюють побажання великого врожаю і достатку. Деякі щедрівки мають відбиток образів старого князівсько-дружинного побуту з часів Київської Русі . У щедрівках, так само як і в колядках християнського циклу, відбиваються біблійні епізоди, такі як народження Ісуса Христа й поклоніння волхвів і пастухів. Також в щедрівках є багато образів святих, щоб надати їм більш магічного значення.

Українські колядки »